Winnaars ValleiEnergie wijkwedstrijd: Wormenhotel, voedselbosje en meer bloeiende planten

De ideeën die de ValleiEnergie wijkwedstrijd hebben gewonnen zijn: samen compost maken in een  wormenhotel, het aanleggen van een voedselbosje en zorgen voor meer bloeiende planten en struiken om de biodiversiteit in Kernhem te bevorderen. De winnaars gaan hard aan de slag om de projecten snel te realiseren in de wijk. Rianne was een van de winnaars met haar idee voor meer bloeiende planten:“’Plants always love you back’, super dat mijn idee voor meer planten gewonnen heeft. Bloeiende planten in plaats van deze verwaarloosde grasstroken is veel mooier en is ook nog goed voor de biodiversiteit.”

De wijkwedstrijd is georganiseerd door KenHem met steun van ValleiEnergie en hun duurzaam energieproject ‘Zonnecentrale Meikade’. Door deze samenwerking kunnen de winnaars hun duurzame ideeën realiseren in Kernhem en daarmee natuur, biodiversiteit en leefbaarheid versterken.

Gebiedsfonds

De wijkstrijd is mogelijk dankzij het gebiedsfonds Kernhem, dat gevuld wordt dankzij de opbrengsten van Zonnecentrale Meikade van Coöperatie ValleiEnergie. Het fonds zorgt er voor dat in de naastgelegen wijk Kernhem duurzaamheid en leefbaarheid worden versterkt. Yvonne Kleefkens van ValleiEnergie “Wij vinden het belangrijk dat niet alleen de deelnemers van een project, maar ook de omgeving 100% meeprofiteert van lokaal opgewekte energie. Wij zijn erg blij dat we de aanleg van een wormenhotel, een voedselbosje en meer bloeiende planten kunnen steunen met het gebiedsfonds”. KenHem beheert het fonds en begeleidt de initiatieven die gewonnen hebben.

KenHem Communities

KenHem Communities bestaat uit meerdere Communities in de wijk Kernhem. Deze werken aan het versterken van verbindingen in de wijk Kernhem. De Greenit Community richt zich op het realiseren van een energieneutrale wijk en ondersteunt daarom Zonnecentrale Meikade. 

Zonnecentrale Meikade

Het project zonnecentrale Meikade ligt bij de wijk Kernhem in Ede-Noord. De daken van het project zijn al aangesloten op het net en de eerste stroom wordt al terug geleverd. In totaal zal het project stroom gaan leveren voor 650 huishoudens. Deze zomer worden daar 2 ha zonnepanelen op veld aan toegevoegd.

Meedoen Zonnecentrale Meikade

Meedoen met Zonnecentrale Meikade kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 100. Zonnecentrale Meikade is een collectieve zonnecentrale waarvan iedereen mee kan profiteren. Extra interessant voor inwoners die geen eigen of geschikt dak hebben. Een ValleiEnergieDeel geeft een rendement van 4% op jaarbasis. De terugverdientijd is 11 jaar. Dankzij het Op Rozen model van de gemeente Ede kunnen ook deelnemers meedoen aan de zonnecentrale, die zelf niet kunnen investeren. Meer informatie en deelnemen: valleienergie.nl/meikade

Geen reactie's

Geef een reactie